Wysłany: 10 Kwiecień 2010, 08:35 Czy wiemy, co jemy?
Założyłam nowy temat. Jest analogiczny to tematu o biustnikach Tyle, że ten będzie dotyczył produktów spożywczakowych.
To mnie zaskoczyło najbardziej:
-Mleko- Każdy powinien jej spożywać! Dorośli poza serami i jogurtami powinni pić 2 szklanki dziennie. Jest to najtańsze, najłatwiej dostępne, najlepsze źródło świetnie przyswajalnego wapnia.
-Makaron-nie tuczy:) Jeśli jest odpowiednio przygotowany- czyli gotowany al dente, przegryziony powinien zawierać troszkę niedogotowanego ciasta w środku.
-Keczup- samo zdrowie, jeśli oczywiście przeczytamy etykietę z tyłu i wybierzemy najlepszy
-Ziemniaki- nie przyczyniają się do tycia. My się do tego przyczyniamy poddając go kulinarnym torturom Ziemniaki mają 5 razy mniej kalorii niż makaron i kasza oraz posiadają błonnik.
-Kawa- mrożona ze Starbucksa ma 560 kalorii, czyli więcej niż Big Mac!
-Jogurt- większość zawiera mleko w proszku ( wysokokaloryczny cukier mleczy + cholersterol). Jogurty owocowe zawierają dużo więcej cukru niż ,,owoców".
Wszystko to znalazłam w ksiażce ,,Czy wiesz, co jesz" Katarzyny Bosackiej i Małgorzaty Kozłowskiej- Wojciechowskiej. Będę jeszcze wklejać ciekawostki, chociaż wiem, że niektóre z Was są już tego wszystkiego świadome.
A masz jakieś, mówiąc dosadnie, sensacje żołądkowe po mleku? Bo jeżeli nie to znaczy, że Twój organizm jak najbardziej przyswaja mleko i ono mu nie szkodzi Jak już elph napisała mleko jest źródłem najłatwiej przyswajalnego wapnia, nie dorównują mu żadne jogurty pod tym względem, których swoją drogą jestem przeciwniczką Z tego co ja wiem należy pić mleko o co najmniej 2% zawartości tłuszczu. Mleko chudsze ma minimalnie mniej kalorii niż mleko 2%, a mniejsza zawartość tłuszczu upośledza przyswajanie wartości odżywczych mleka.
Pomogła: 1 raz Wiek: 98 Dołączyła: 06 Lut 2005 Posty: 6447 Skąd: znad odry i wisły :)
Wysłany: 10 Kwiecień 2010, 12:54
ja pije 2%i jest ok, po 3,2% jest mi niedobrze. jako niemowle nie moglam pic mleka krowiego, potem jako dziecko zawsze mialam niestrawnosc po mleku. zreszta w ogole mleka tak ze szklanki bym nie wypila, leje do muesli, owsianki i grysiku. i kawy
_________________ People, what's with all the evil misery?
Pomogła: 3 razy Wiek: 28 Dołączyła: 09 Mar 2005 Posty: 10965
Wysłany: 10 Kwiecień 2010, 12:54
z tym mlekiem to różne szkoły są,ja ostatnio wyczytałam w książce z serii zdrowe odżywianie,
że właśnie mleko źle wpływa na kości i może być przyczyną powstania osteoporozy
Pomogła: 1 raz Wiek: 26 Dołączyła: 06 Wrz 2005 Posty: 3243 Skąd: warszawa
Wysłany: 10 Kwiecień 2010, 13:00
też mnie trochę zaskoczył motyw picia dwóch szklanek mleka dziennie, ponieważ mnie mleko przeczyszcza (i wiem, że nie tylko mnie) i mam wrażenie, że pijąc je, więcej tracę niż zyskuję. Dla zdrowia piję kefir. A mleko, dla smaku - do kawy
No i mam pytanie o ten keczup - mnie przeczytanie etykiety wiele nie da, ponieważ nie wiem, co miałabym tam wyczytać, co świadczyłoby, że jeden jest lepszy od drugiego, może jakieś konkrety?
A jak mleko może się przyczyniać do osteoporozy? Bo jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić. Chyba jedynie poprzez picie mleka odtłuszczonego jako źródła wapnia, bo jak ma się wówczas wchłonąć wit. D, która jest niezbędna do metabolizmu i wchłaniania Ca. Jeżeli ktoś pije takie mleko i nie uzupełnia niedoborów Ca to jak najbardziej może się osteoporozy dorobić.
Ja jako niemowlę i dziecko nie mogłam pić mleka, ale moja nietolerancja laktozy była czasowa i teraz bardzo lubię.
Imbir ja bym piła w takiej postaci w jakiej mi służy
Elph a jest tam coś na temat pieczywa chrupkiego? Bo ja jestem jego przeciwniczką generalnie i chciałabym coś na poparcie moich tez
[ Dodano: 10 Kwiecień 2010, 13:01 ]
To jeszcze dodam o keczupie od siebie Dobry keczup jest robiony z dość dużej ilości pomidorów, nie zawiera konserwantów (jest pasteryzowany) i zawiera dużo więcej witaminy C niż surowe pomidory.
Pyzuś jeżeli Twój organizm tak reaguje to widać jesteś w tej mniejszości, która nie toleruje laktozy. Nie zmuszaj się do mleka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum