Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowości hormonalnych metodach antykoncepcji!
Autor Wiadomość
alex 
Pierwszy Raz

Wysłany: 24 Maj 2009, 13:00   

To może mój post chociaż po części rozwieje wasze wątpliwości. Ponad miesiąc temu przeszłam z Yasminelle na Yaz. Teraz jestem już w trakcie 2 opakowania. Też na poczatku miałam wiele wątpliwości, ale moja pani ginekolog uspokajała, że to najnowsze tabletki na rynku i największą zmianą jest brak przerwy w przyjmowaniu tabletek czyli tzw. ciąg. Oczywiście w czasie przyjmowania 4 białych tabletek placebo bardzo sie denerwowałam czy krawawienie wystąpi w tych dniach i w ogóle z tym, że przy yasminellach dostawałam krawanienia dopiero gdzieś w 4-5 dniu przerwy, a tu tylko 4 talbletki! twoche stresu, ale jak sie okazało niepotrzebnie- dostałam krawanienia wieczorem 4 dnia (4 -ostatnia tabletka placebo). Normalnie rozpoczęłam nowy blister a krawaienie trrwało u mnie tyle co normalnie czyli 3 dni... wiec nic sie nie zmienilo a moje obawy okazały się bezpodstawne. Szczerze to nie odczułam jakoś zmieny tabletek, jedynym minusem jaki mogę im przypisać to cena - są droższe od yasminelle o jakieś 10 zł :/ Sama jeszcze nie wiem czy zostane przy Yaz czy wróce do Yasminelle, chociaż podkreślam że jedynym powodem moich wątpliwosci jest cena- za 3 opakowania Yaz mam tak jakby 1 opakowanie Yasminelle "gratis" :/ :) No to tyle w temacie ode mnie Pozdrawiam:)

alizz 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 24 Maj 2009, 16:48   

dziękujemy za cenne informacje :)
ja biorę yasminelle i jest mi z nimi bardzo dobrze, więc póki co nie planuję zmiany.
ale dobrze wiedzieć jak z praktycznej strony wygląda branie tabletek 24+4 :)

xuxus 
Nieśmiały Użytkownik

Ostrzeżeń:
 4/3/6
Wysłany: 25 Maj 2009, 05:17   

ulenka napisał/a:
przyznam ze tych artykulow nie przeczytalam, ale o tabletkach slyszalam. chodzi o to zeby kobieta nie wypadla z "rytmu" brania, ze niby ten tydzien przerwy sprawia ze potem zapomina brac..
jak dla mnie bajer :roll:
a propos krwawienia - gdzies o tym pisalysmy, ze niektorzy lekarze uwazaja ze mozna w ogole brac tabsy bez przerwy i nie miec krwawienia przez kilka miesiecy :roll:
ja tam pamietam ze mi bylo dobrze zawsze przez ten tydzien bez hormonow, przynajmniej byla taka swiadomosc ze moj organizm sie oczyszcza.

no właśnie przy tych Cerazette brak krwawienia powoduje dziwny stan.
a co do Yaz ciekawe, nie słyszałam o nich wcześniej

xuxus 
Nieśmiały Użytkownik

Ostrzeżeń:
 4/3/6
Wysłany: 1 Czerwiec 2009, 06:34   

czasami mam wrażenie że już mamy za duzy wybór w antykoncepcji i człowiek powoli zaczyna się gubić :(

mała mi 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 1 Czerwiec 2009, 09:19   

xuxus napisał/a:
czasami mam wrażenie że już mamy za duzy wybór w antykoncepcji i człowiek powoli zaczyna się gubić :(

wybór antykoncepcji nie może być za duży ;)
poza tym wcale nie jest moim zdaniem

Magduś 
Użytkownik Weteran

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 1 Czerwiec 2009, 09:21   

Jak dla mnie te tabletki 24+4 są wymyślone dla picu, żeby tylko kasę ściągnąć.

pinix 
Ten stan trzeba juz leczyć

Wysłany: 1 Czerwiec 2009, 14:46   

Mnie w sumie męczy branie tabletek, więc lubię ten tydzień w którym brać ich nie muszę:) Wtedy odpoczywam sobie :)

greenmiau 
Zadomowiony użytkownik

Wysłany: 6 Czerwiec 2009, 17:44   

http://www.lybrel.com/

Dość nowa marka pigułek z niską zawartością EE (20 mcg) i obniżoną zawartością levonorgestrelu. Bierze się je bez przerwy i teoretycznie "uwalniają" one w ten sposób od menstruacji. Problem w tym, że jak gdzieś wyczytałam - co prawda regularnego okresu nie ma, ale za to jest ciągłe denerwujące plamienie (ktoś na angielskim forum czekał nawet 6 m-cy ale plamienie nie znikło).
Czy jest ona dostępna w Polsce? 2 lata temu był szum na ten temat w mediach, ale czy coś z tego wynikło?

xuxus 
Nieśmiały Użytkownik

Ostrzeżeń:
 4/3/6
Wysłany: 8 Czerwiec 2009, 05:41   

Magduś napisał/a:
Jak dla mnie te tabletki 24+4 są wymyślone dla picu, żeby tylko kasę ściągnąć.

Coś w tym jest!

A mała mi o jakiś pigułkach marzysz ,że Ci mało ??? ;)

mała mi 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 8 Czerwiec 2009, 13:29   

Nie pigułek mi mało tylko metod.

Odpowiedz do tematu