Dziewczyny piszę w imieniu K.
Sytuacja wygląda następująco. Po kilku miesięcznej przerwie zaczęła brać znów tabletki (Logest) Skończyła opakowanie w poniedziałek, więc w następny wtorek musi wziąć pierwszą tabletkę. Niestety z PL wyślą jej tabsy dopiero w piątek, więc do wtorku mogą nie dojść. I co powinna zrobić? Wziąć np. w środę, czy znów zrobić przerwę i wziąć od następnego okresu. Bo ja nie mam pojęcia
_________________ Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego.
— Lew Tołstoj
Pomogła: 5 razy Wiek: 24 Dołączyła: 26 Gru 2005 Posty: 13112 Skąd: moje miasto :)
Wysłany: 23 Wrzesień 2009, 21:49
jeśli jest tam bez faceta tzn nie potrzebuje efektu antykoncepcji to wg mnie nie ma problemu. bierze np. dzien pozniej i wtedy - gdyby to stosowala jako anty - dopiero po 7 dniach jest zabezpieczona.
Pomogła: 4 razy Wiek: 23 Dołączyła: 27 Gru 2005 Posty: 9513 Skąd: warszawa
Wysłany: 27 Wrzesień 2009, 10:56
no i wczoraj w szale imprezowym zapomniałam tabletki.. przypomniałam sobie dziś o 9:10 (biorę o 21), więc łyknęłam od razu. mam nadzieję, że problemu nie będzie - to była 17. tabletka.
_________________ i've been told / told you only find it once in a lifetime
so you better hold/ hold on stronger than ever
like it's the last time
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 02 Lip 2006 Posty: 2704
Wysłany: 27 Wrzesień 2009, 12:17
Ja dla świętego spokoju chyba też bym nie robiła przerwy.
Ula chodzi o to, że teoretycznie 7 tabletek hamuje owulację. W momencie gdy 17. tabletka się nie wchłonie (albo będzie wzięta za późno), pozostają 4 tabletki do końca opakowania. To jest za mało, aby wstrzymać owulację i być zabezpieczoną w czasie przerwy.
Chociaż wg nowszych badań jedna zapomniana tabletka to pikuś nieważne w którym tygodniu.
_________________ "Szczęście polega na tym, całe szczęście, by z prostych rzeczy nie tworzyć intelektualnych labiryntów." #########
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum