A ja się pochwale przepisem mojej mamy na cudownie puchatego piernika, którego uwielbiam i niedawno sama upiekłam
Piernik mojej mamy
Składniki:
1,5 szklanki cukru
2 jaja (jak małe to 3)
3/4 margaryny (reszta może zostać wykorzystana na wysmarowanie formy)
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
3 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczanej
1/3 łyżeczki cynamonu (ja daje całą, bo lubie cynamon )
1/2 olejku do ciasta (niekoniecznie)
nutella (niekoniecznie)
Wykonanie:
Roztapiamy margarynę i czekamy aż prestygnie. Dorzucamy jaja z cukrem - można już troche pomiksować to ciasto wyjdzie bardziej aksamitne. Dorzucamy reszte składników oprócz nutelli i miksujemy. W cieście mogą być wyczuwalne jedynie kryształki cukru - nimi się nie przejmujemy - rozpuszczą się w piekarniku
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni i pieczemy 30-40 min.
Po wyjęciu takie gorące ciasto smarujemy nutellą (ładnie się rozpłynie i będzie polewa) i wcinamy
Smacznego
Gość
Wysłany: 7 Kwiecień 2005, 15:04
chyba dzis cos upieke tak apetycznie to wszystko brzmi:) podam ten najprostszy:) nie mam pojecia jak to ciacho sie nazywa ale jest pyszne:)
oto przepis:
3 całe jajka, 1 szklanka cukru- razem zmiksować
3 szklanki mąki, 1 lyżka sody,1 lyzke kakao (kakao naturalne oczywiscie) i 1 lyzeczka cynamonu- wymieszac i dodac do masy
1,5 szklanki oleju dodac do masy i wymieszac
ok 6 sztuk jablek pokroic w kostke i wymieszczac z masa
wg gustu mnozna dodac jeszcze rodzyne i innych bakali jak kto woli:)
Blache wysmarowac margauna i posypac bulka tarta.
Piec ok 40-45 minut w temp ok 185 stopni
Smacznego
aaa... i nie przestraszcie sie masa wychodzi bardzo gesta:)
i mam jeszcze jeden przepis na pyszne ciacho tym razem bez pieczenia ale jest dosc parcochlonny i drogi ale warto bo niebo w gebie...
Krem:
0,5l mleka zagotować, w drugiej połowie rozpuścić mąkę z cukrem i gotować aż zrobi się gęsty krem. Odstawić do ostygnięcia. Dodać żółtka z margaryną i wymieszać. (ma wyjść krem podobny do karpatki)
Karmel:
Mleko w puszce gotować 2,5 godziny na małym ogniu (puszke wkladamy do garnka z woda i tak gotujemy)
Na blaszce wylozonej folia aluminiowa poukładać ciastka bebe na nie krem, na krem znów ciastka bebe a na ciastka karmel. Na karmel słone krakersy a na wierzch śmietanę ubitą z łyżka cukru pudru. Na koniec pokruszyć ciastko bebe i posypać bo bitej śmietanie. Schłodzić w lodówce. Smacznego.
Pomogła: 7 razy Wiek: 29 Dołączyła: 31 Mar 2005 Posty: 2966 Skąd: Bywater
Wysłany: 7 Kwiecień 2005, 15:47
Boskie Tiramissu bez jajek gotowe w 10 minut!!!
Przepis jest super prosty i genialny
Potrzeba:
2 opakowania podłóżnych biszkoptów
2 sreki mascarpone
2-3 kubeczki waniliowej SmakiJi
aromat rumowy
Amaretto
2 kubki bardzo mocnej kawy
Kakao do posypania
i prostokątne naczynie do ułożenia ciasta
A robi sie tak:
Mascarpone rozcierasz ze SmakiJa aż uzyskasz gładką masę (nie może byćza rzadkie) i podlewasz aromatem rumowym tak żeby ładnie pachniało (ze 3-4 łyżeczki)
Następnie robisz mocną kawę w kubeczku albo miseczce i do tej kawy dolewasz amaretto (jeśli nie masz amaretto to jaki kolwiek inny liquor, ale amaretto jest najlepsze). I maczasz w tej kawie biszkopciki (z 2 stron oczywiscie) i układasz je w naczyniu na ścisło.
Jak już denko naczynia jest zakryte, rozcierasz na nim połowę masy mascarponowej i powtarzasz historie z biszkoptami i jeszcze raz masą mascarponową.
Takie ciasto wkładasz na min. 12 godzin do lodówki i tuż przed serwowaniem posypujesz je Kakao.
Jest pyszne, naprawde!
PS. Jak spróbujecie, do czego zachęcam, to chcę usłyszeć wasze opinie!!!
_________________ There's only one true Kikker! Let's Kikker!
Mam ochotę zrobić w sobotę rogaliki z czekoladą i marmoladą. Może któraś z Was ma jakiś sprawdzony, dobry i małoczasochłonny przepis? Będę bardzo wdzięczna.
Posiadam tylko jeden, już wypróbowany przepis, ale nie ukrywam, że na zrobienie rogalików potrzeba sporo czasu a ja zamierzam jeszcze spożytkować wolną sobotę na jakieś zakupy
ja znam przepis ( za duzo powiedziane) na takie ciasto na zimno bezowe
10 minut i zrobione
troche bezów
margaryna - do wysmarowania blachy
śmietane gesta
czekolade
sos np. truskawkowy albo zmiksowane truskawki
śmietany ubic, trioche bezów pokruszyc i rozsypac w okragłej blaszce, zeby utworzyć dno. nastepnie do ubtej śmietany wetrzec czekoladke i wsypac troszke pokruszonych bezów, potem to przełozyc do blaszki i na gore znowu pokruszyc bezy. posybac czekoladka! wstawic do zamrazalnika! podawac polane sosem!
mniam mniam ale odpowiednie tylko na cieplejsza pore roku!
Ja mam niezawodny przepisz na szarlotkę, szybki i tani.
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 szkl kaszy manny
1/2 kostki margaryny
1kg soczystych jabłek
mąkę, cukier, kasze mieszamy razem. Na posmarowaną tłuszczem tortownice wsypujemy mieszankę(odrobine zostawiamy na góre) potem utarte jabłka i posypujemy resztą mieszanki na wieszch ścieramy margarynę. Do pieca na około 30-45 min
Nadzienie:
1 Budyń o smaku waniliowym
0,5 litra mleka
25 dag sezonowych owoców
1 Galaretka o smaku pomarańczowym
Sposób przyrządzenia:
Posiekać nożem wszystkie składniki ciasta, a następnie szybko zagnieść ręką, zawinąć w folię i wstawić na 30 min. do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować wałek o średnicy około 3 cm. Podzielić każdy na plasterki równej grubości i wylepić nimi foremki babeczek. Ułożyć foremki na blasze i wstawić do gorącego piekarnika (ok. 220 st.C) na 20 minut. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, wyjąć z foremek i ostudzić. Przyrządzić budyń według przepisu na opakowaniu i lekko ostudzić. Wystudzone babeczki napełnić budyniem, na wierzchu ułożyć owoce i polać tężejącą galaretką(przygotowaną z 2/3 wody podanej w przepisie na opakowaniu), wstawić na 20 min. do lodówki.
Co prawda te moje są z galaretką cytrynową, ale to nic im nie ujmuje
Wysłany: 21 Wrzesień 2005, 16:41
Nie bede tworzyc nowego tematu, tylko tu się Was zapytam czy znacie jakieś fajne sposoby na ozdobe tortu. Jak zrobić ozdobne listki z czekolady albo tym podobne?
_________________ Останусь теплом на губах,
Останусь пламенем в глазах,
Я для тебя останусь - светом
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum