Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zdrowe przekąski
Autor Wiadomość
sknerek
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 3 Czerwiec 2006, 12:12   Zdrowe przekąski

Ogólnie najlepiej byłoby nic nie jeść między posiłkami, ale wiadomo, jak to bywa ;) Co takiego jecie kiedy napada Was głod w chwili,gdy do obiadu jeszcze 3 godziny, albo też odczuwacie ogromną chęć zjedzenia czegoś słodkiego?
Moje zdrowe przekąski to:
owoce <np. 1 jabłko, kawałek arbuza, pomarańcz, brzoskwinia itd.>
szklanka soku owocowego <lub warzywnego - marchewkowego, w sumie to ten nawet najczęściej ;) >
kilka orzeszków
kilka żelków <ostatnio kupiłam misie fruitelli z witaminą c - są pyyyszne, takie mocno owocowe>
jeśli jest to apetyt na czekoladę - wypijam kakao ze szklanki mleka <niesłodzone, lub przynajmniej niedosładzane, jeśli robię je ze słodzonego proszku>

ulenka 
Moderator
~insatiable

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 3 Czerwiec 2006, 12:17   

ja podżeram np kilka suszonych śliwek albo jogurt piję

Kikker 
Przyjaciel Forum
ObiGyn in Spe

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 3 Czerwiec 2006, 14:10   

wlasnie, ze powinno sie jesc okolo 3 przekasek. Tak zalecaja dietystki. Najlepiej 1 miedzy sniadaniem a lunchem, potem okolo 15 no i wieczorem. Tak przynajmniej zawsze tutaj w NL mowia. No i oczywiscie to nie maja byc jakies olbrzymie zapychacze, ale cos 120 kCal max. No i tak 1 przekaska to jakis owoc [obojetnie jaki] potem po poludniu mozesz sie troche rozpiescic i do kawy albo herbaty zjesc jakies ciasteczko, ewentualnie jakis zdrowy batonik typu cini-mini czy cos takiego no a wieczorem mozesz zjesc jogurt jako pozniejszy deser po posilku.
Nie ma co sobie zalowac i zawsze zwracac uwage, jesli jesz zdrowo i z umiarem ale tez cos zdrowo-pysznego to organizm nie domaga sie snickersow czy tabliczek czekolady. Tak jak juz pisalam w innym temacie - trzeba tak jesc zeby byc w zgodzie ze soba i bedzie OK

A no i jesli sobie ustalisz, ze jesz o daniej porze cos to nie napada cie niespodziewana chetka np w sklepie i nie rzucasz sie na cos, po czy m tego zalujesz. Takie przekaski pozwalaja przetrwac miedzy posilkami, POLECAM

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 6 Czerwiec 2006, 09:45   

sama zauwazyłam, że nie mam ochoty na słodycze, owoce, ciemny chleb... w moim przypadku musze jesc czesciej ale mniej... zamiast sie opychac\
a moja przekąska, jogurt pitny - mlekowita, lub ten sam ale z musli (zmielone i w jogurcie wiśniowym - dość geste i na tyle syte ze sie odechciewa jesc)

kingusia
Gaduła

Wysłany: 16 Czerwiec 2006, 22:42   

ja podjadam owoce warzywa:) np marcheweczke, jakies mandarynki:)

Lilu 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 14:31   

ja pieczywo chrupkie,wafle ryzowe no i teraz truskawki,czeresnie.... :)

słoneczna księżniczka
Użytkownik wciąga się

Wysłany: 1 Sierpień 2006, 12:52   

w moim biurze zawsze na stoliku dla gości stoją czekoladki i ciasteczna,trudno im sie oprzeć jako przekąski,ale na moim biurku stoją musli z owocami,jak zjem na sucho garstke albo dwie to czuję się pełna i ochota na ciastka odchodzi,a drugim sposobem jest tez picie wody mineralnej miedzy posiłkami,zwłaszcza po obiado-kolacji,przed snem:)

zalatana 
Nieśmiały Użytkownik

Wysłany: 5 Wrzesień 2006, 00:20   

najlepsiejsiejszą przekąską pomiędzy posiłkami, a przede wszystkim słodką i zdrową sa żelki jogi-bussi z nadzieniem jogurtowym i te drugie z witaminami i minerałami sport fruits czy cuś! Oczywiście haribo. Wreszcie coś zdrowego i pysznego lala :D

sarenka1983
Pierwszy Raz

Wysłany: 1 Październik 2006, 18:07   

Jem często, ale po troszku. W moim przypadku między głownymi posiłkami są to banany, jogurty, jabłka.
Ostatnio mam hopla na punkcie zdrowego odżywiania ;) Jak zjem np. banana zamiast batonika, od razu czuję się lepiej :)

Lubię też muesli z mlekiem i na sucho w ramach przekąski ;)

Gość

Wysłany: 10 Październik 2006, 17:37   

Ja też mam tak że muszę się owocami "dopychać" ale żelki haribo są moją słodką nagrodą za ciężki dzień. Wprawdzie, ze muszę pilnować się i z umiarem takze paczuszka na tydzień. Chyba moje dziecko więcej tego zjada niż ja:) Ale to w sumie nie jest złe bo i żeletyne ma i łitaminki.

Odpowiedz do tematu