Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
żywność BIO - ekologiczna
Autor Wiadomość
gronia 
Pierwszy Raz

Wysłany: 22 Maj 2008, 15:37   żywność BIO - ekologiczna

Co sądzicie o żywności ekologicznej? Czy uważacie, że warto wydawać na nią więcej pieniędzy?

Magduś 
Użytkownik Weteran

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 22 Maj 2008, 15:38   

A co to znaczy żywność ekologiczna?

nuda 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 22 Maj 2008, 20:44   

Cytat:
A co to znaczy żywność ekologiczna?
.To znaczy uprawiana według norm dotyczących eko-żywności (rolnictwa ekologicznego), bez zadnych pestycydów, innego pryskania czy dodatków. Zwierzęta żyjące w gospodarstwach ekologicznych mają lepiej, ich legowiska muszą spełniać odpowiednie warunki, musza mieć wybieg, odpowiednią ilość miejsca itede itepe.

Moim zdaniem jest coś w eko-żywności, np owoce są dużo smaczniejsze, niż w przypadku żywności konwencjonalnej (mają SMAK), ale ceny porażają. Ostatnio moja znajoma, bedac w sklepie z ekożywnoscią, znalazła tam czereśnie. Wiecie, ile kosztował kilogram? 130 zł. Kto sobie może na coś takiego pozwolić?

Żywność ekologiczna - jak najbardziej, ale bez popadania w skrajności (typu 'nie tknę nic, co nie ma certyfikatu, bo to niemalże trucizna')

alizz 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 22 Maj 2008, 20:50   

130zł?! to trochę przesada..

moja mama na przykład teraz kupuje jajka tylko z "1" czasem z "0", bo te z "3" są dla mnie nie do zjedzenia na miękko. czuć chemią jak nic.
czy takie jajka też się zaliczają do żywności eko?

opuncja 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 22 Maj 2008, 20:58   

ja jem jajka od babci ze wsi :D żółciutkie i nie mam pojęcia co to jest jajko 1, czy jajko 2 :yyy:
chyba zdrowo jem :)
a czereśnie za 130 żł... :yyy: zastanawiam się, jak się te sklepy utrzymują... skoro takie ceny. widać, ą klienci na to. ale przesada straszna..

alizz 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 22 Maj 2008, 21:02   

jajka sprzedawane w sklepach mają pieczątki i są numerowane od 0-3.
Cytat:
Jajka ze stempelkiem zaczynającym się od „0” lub „1”, pochodzą od kur z wolnego wybiegu i jako typowo wiejskie, niestety rzadko pojawiają się w handlu. Pozostałe cyfry „2” i „3” świadczą o barbarzyńskich systemie chowu. Kury, których jajka stemplowane są „trójką” żyją stłoczone w klatkach, a producenci, w celu uniknięcia wzajemnego okaleczania się ptaków, obcinają im dzioby. Nioski nie mają możliwości obracania się, nigdy nie opuszczają zanieczyszczonych odchodami klatek, a do żywności dodawane są antybiotyki. Kury chowane w tzw. systemie ściółkowym również chowane są w zamkniętych halach, ale mają możliwość poruszania się, a stempel na ich jajach zaczyna się od cyfry „2

opuncja 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 22 Maj 2008, 21:14   

o matko. :yyy: :yyy: :yyy: :yyy: :yyy: :yyy: :yyy: :yyy:

gronia 
Pierwszy Raz

Wysłany: 22 Maj 2008, 21:24   

O rany! :yyy: nie wiedziałam, że to tak jest z tymi kurami.
A jeśli chodzi o żywność ekologiczną, to inne produkty jak np. ryż czy kasza kosztują może połowę więcej niż normalne produkty. To w sumie nie jest aż tak dużo. Ale jeśli miałoby się tak wszystko kupować w takim sklepie to by się uzbierała niezła sumka.
Byłam kiedyś w takim sklepie i tam właściwie można dostać wiele różnorodnych produktów - ale kogo na to stać. :ysz:

Midian 
Użytkownik "Sam Swój"

Wysłany: 22 Maj 2008, 22:33   

Ja mam dobrze, bo normalnie (w sensie nie w krakowie) mieszkam na wsi, więc dużo warzyw i owoców, jak i jajek i mleka mam prawdziwego eko bez pestycydów. Ot idzie się do sąsiada i kupuje, albo bierze koszyk i idzie do własnego ogródka.
Choć przyznam, że jak byłam dzieckiem było tego o wiele więcej.

Magduś 
Użytkownik Weteran

Wysłany: 22 Maj 2008, 23:10   

Aha, dzięki pyza za wyjaśnienie.
Wydaje mi się, że słowo "ekologiczne" jest w dzisiejszych czasach nadużywane, np. nie rozumiem jak kawałek tworzywa sztucznego można nazwać "skóra ekologiczną". ;)

Ale co do tematu - jaka jest gwarancja, że te droższe produkty faktycznie nie są niczym pryskane?

Przyznam szczerze, że nigdy się nie zastanawiałam nad taką żywnością ekologiczną.

Odpowiedz do tematu