Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
adopcja
Autor Wiadomość
trish 
Moderator

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 22 Listopad 2009, 16:21   adopcja

ostatnio bardziej przyglądam się problemom dzieci na świecie i w polsce -
więcej artykułów trafia mi w ręce, przygotowuję pracę do szkoły m.in. na ten temat.
o tym, jak źle jest w domach dziecka i jak straszną traumę dzieci stamtąd wynoszą
o tym, jak wiele niewinnych istot cierpi z powodu miejsca urodzenia, społeczności, w której żyją, braku pitnej wody, dostępu do opieki medycznej, szczepień, czy choćby jedzenia
pojedynczo spotykam się z przypadkami naprawdę okrutnego traktowania dzieci i to uczucie, które wtedy pojawia się gdzieś w środku jest jak krzyk - tak nie powinno być!

potem przychodzi mi do głowy myśl - a gdyby tak spróbować uratować jedno istnienie? tak kompleksowo - dać pitną wodę, jedzenie, edukację, opiekę medyczną, bezpieczeństwo, a przede wszystkim Dom? pełen milości, prawdziwy Dom? nie trzeba sięgać daleko, w Afryce dzieci cierpią niewybrażalnie, ale i u nas, na naszym polskim, swojskim podwórku dzieci doświadczają przemocy fizycznej czy seksualnej.

myślę sobie czasem - jestem bardzo przeciętną osobą, żyję w sumie z dnia na dzień, mam skomplikowaną sytuację osobistą, ale w gruncie rzeczy jestem zwyczajnie szczęśliwą osobą. chciałabym podzielić się tym z kimś, kto potrzebuje tego najbardziej na świecie :)
oj, mam moje własne dziecko, więc problem bezdzietności mnie nie dotyczy. ta myśl bierze się z potrzeby serca i chyba będę ją pielęgnować... :)

rosel 
Moderator

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 22 Listopad 2009, 16:40   

bardzo fajną rzeczą według mnie jest tzw.adopcja serca. Kiedyś chciałam bardzo to zrobić, ale póki nie mam własnych jakichś minimalnych dochodów to trochę się to mija z celem. A nie chcę nakłaniać rodziców bo chciałabym żeby to było "moje dziecko" :-D

Odpowiedz do tematu