Wysłany: 10 Lipiec 2009, 22:22 rozszczep wargi i podniebienia
Witam serdecznie!
Przepraszam za zamieszanie, ale w miarę pilnie chciałabym się dowiedzieć jak kosztowna jest operacja i rehabilitacja rozszczepu wargi i podniebienia u niemowlaka.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Pomogła: 4 razy Wiek: 23 Dołączyła: 27 Gru 2005 Posty: 9513 Skąd: warszawa
Wysłany: 11 Lipiec 2009, 13:28
jeżeli operują noworodka/niemowlę w szpitalu, to raczej się za to nie płaci.. noworodek, który urodzi się z rozszczepem od razu poddany jest odpowiedniej opiece. a gdzie mieszkasz?
_________________ i've been told / told you only find it once in a lifetime
so you better hold/ hold on stronger than ever
like it's the last time
Wysłany: 11 Lipiec 2009, 17:10
Mieszkam w woj. śląskim. Ale sprawa nie tyczy mnie tylko znajomego z pracy. Wraz z kolegami i koleżankami planujemy akcję zbiórki pieniążków, ale niestety nie mamy rozeznania ile taki interes może kosztować. Szukałam na forach i zbytnio nie podają cen. Znalazłam stronkę jakiejś kliniki i była podana cena ok 6 tys.
Wysłany: 12 Lipiec 2009, 10:36
ale czy ten dzidziuś już się urodził?
nie rozumiem dlaczego mieliby robić to w prywatnej klinice?
jeśli rodzi się dziecko z rozszczepem, to od razu poddane jest kompleksowej opiece. jeśli o mnie chodzi, to polecam Instytut Matki i Dziecka w Warszawie - tam jest doskonała opieka. poza tym w Warszawie dzieci z rozszczepami mają operacje zamykające rozszczep cały, od razu, jednoetapowo.
like it's the last time
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Paź 2005 Posty: 6061
Wysłany: 12 Lipiec 2009, 11:45
dokładnie tak ja alliz pisze mojej koleżanki synek urodził się z rozszczepem ma już prawie 6 lat i za żadną operację nie musieli płacić a miał ich kilka - ma już 6 lat
_________________ Nic nie może przecież wiecznie trwać
Co zesłał los trzeba będzie stracić
Nic nie może przecież wiecznie trwać
Za miłość też przyjdzie kiedyś nam zapłacić
Wysłany: 12 Lipiec 2009, 19:48
wszystko zależy od szpitala, w którym urodzi się dzidziuś. tak jak już pisałam - w warszawie operują jednoetapowo (jeśli dziecko ma rozszczep i wargi, i podniebienia to zamykają za jednym razem, podczas jednej operacji cały rozszczep. a potem już tylko plastyka, żeby buźka ładnie wyglądała). a np. w lublinie zamknięcie rozszczepu robi się etapami, najpierw zamyka się rozszczep podniebienia, w następnej operacji rozszczep wargi. ja osobiście jestem za zamknięciem jednoetapowym, bo wtedy dziecko lepiej się rozwija. również pod względem rozwoju artykulacji, nauki prawidłowego oddychania, połykania itd.
like it's the last time
Przeciez operacja przeszczepu jest refundowana przez Centrum Zdrowia Matki Polki?!
Tak czytalam na forum polonijnym- i ta informacja wydaje sie wiarygodna. Wszystko inne byloby przeciez okrucienstwem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum