No to nam sie przytrafiło. Pół roku temu dostalismy zalecenie aby młody siadał po turecku... i tak tez siadał...
Niestety zadnej poprawy, do tego nieznaczne płaskostopie, i krzywe pięty.
Pobieglismy po buciki, usztywniane za pietke z obcasikiem ortopedycznym tak aby stopy kierowały sie nieco na zewnątrz...
za pół roku do kontroli
wiec dziewczyny nie załujcie na buciki dla dzieci
kupujcie te ze znaczkiem zdrowej stoy, usztywniane za kostke, czy trzewiki czy kapcie czy sandały....
Pamietam ten okres. Mój mały miał tendencje do iksowatych nóżek, więc pojechałam do Warszawy do sklepu ortopedycznego i kupiłam mu buciki i kapcioszki ortopedyczne. Te kapcioszki wyglądały jak te co nosza salowe w szpitalach, mały nie chciał w nich chodzić, ale powiem wam że te butki sprawiły cuda. Bo teraz ma nózki proste i jest zgrabniejszy ode mnie
Trzewiki w rozmiarach: od 18-23 (11-14,5) są wspaniałymobuwiem do nauki chodzenia dla niemowlątstawiających pierwsze kroki, mających wrodzone wady stóp. Dzięki elastycznej podeszwie sztywnej zakładce i wysokiemu zapiętkowi utrzymują nogę dziecka w prawidłowej pozycji, zapobiegając koślawieniu pięty i iksowatemu ustawieniu kolan. Płaskie w środku trzewiki umożliwiają umieszczenie wkładki ortopedycznej, indywidualnie dopasowanej do wady stopy .
Nie kazali nam dawac narazie wkladki bo stopa calkiem nieźle juz sie profiluje, co sprawdzilismy na super urządzeniu w sklepie w Bartku. Młody stanał na nim i widac było jakie ma platfusiki, ze względu ze wada nie jest baaardzo powazna to takie ma,
kupowac mamy za pietke usztywniane czy trzewiki czy sandały
renika, bardzo jestem ciekawa czy dostałaś zalecenie od pediatry synka żeby pójść do ortopedy Zapytuję ponieważ moja córcia też ma, choć niewiele widoczną na pierwszy rzut oka,tendencję do iksowatych nóżek.
Podczas bilansu dwulatka nasz pediatra powiedział że na razie jeszcze się tego nie leczy. Dlatego jestem ciekawa czy sama podjęłaś decyzje o tym żeby pójść do ortopedy czy było to zalecenie lekarza? Bo powiem szczerze że sama się tym niepokoję, próbuję usilnie oduczyć małą od siadania z nogami rozstawionymi na zewnątrz i nauczyć siadania po turecku, ale jest ciężko
Witaj Hapro.
Nasza przygoda zaczęła sie jak mały sie urodził - miał diysplazje stawów biodrowych i zalecenie ze szpitala ze mamy isc do poradni. Lekarka pierwszeg kontaktu nie dała skierowania, natychmiast ja zmieniłam.
Jak juz biodra wyleczyliśmy zrobiły sie kolana. Po turecku koniecznie siadac naucz. My młodego wciąż poprawialiśmy i tłumaczymy ze Pan doktor tak kazał... w koncu sie nauczył.
Kup dziecku buty TOMBUT, poszukaj w necie. One są do korygowania stopek a tym samym powodują ze dziecko nie stawia sttopy do srodka i nie koślawi kolan. U nas minimalna poprawa. Wszystkie buty muszą być na sztywnym zapiętku i za kostke. Zadnych do kostki!
Kontrola nas czeka
Ale ja widze ze nadal musimy cierpliwie czekac, bo to jest fizjologia. Moj ma 3 latka wiec nie musisz sie martwić, poprostu nasze dzieci tak mają.
Trzeba pilnowac aby dobrze siedziały i zadbac o dobre obuwie!
Poza tym popros lekarke niech da ci skierowanie! Ortopeda jest specjalista i ma dokładniejszą wiedze niz pediatra czy lekarz rodzinny na ten temat. Jak nie chce dać poświec troszke kasy i idz prywatnie. Nie bedziesz musiała chodzic co miesiąc. Ja mam kontrole co pół roku w przychodni u ortopedy. Nie zaniedbaj tego. Moze faktycznie to nic... ale lepiej dmuchac na zimne!!
5. Pozycja wyjściowa:
stanie
Ruch:
chwyt woreczka palcami stóp i wrzucanie do obręczy
6. Pozycja wyjściowa:
stanie
Ruch:
marsz - najpierw o podłogę opieramy palce, później pięty
7. Pozycja wyjściowa:
stanie przodem na 1-szym szczeblu drabinki, ręce na wysokości klatki piersiowej
Ruch:
wspięci na palcach i opad
KOLANA KOŚLAWE
Kolana koślawe wykluczają uprawianie sportów przeciążających w sposób długotrwały kończyny dolne. W narciarstwie przeciwwskazane jest nadużywanie techniki kątowej, zwłaszcza pługa, łuku z pługa , łyżwiarstwo ze względu na nieprawidłową technikę (odbicie wewnętrzną powierzchnią stopy ). Zaleca się natomiast pływanie, jazdę na rowerze.
Przykładowy zestaw ćwiczeń :
Siad skrzyżny, dłonie na kolanach, ramiona ugięte pod kątem prostym w stawach łokciowych. Spychanie kolan w dół ciężarem własnego ciała.
Leżenie tyłem, napinanie mięśnia czworogłowego uda.
Siad płaski, między kolanami piłka , ściskanie piłki kolanami.
Siad na krześle, podudzia związane, między kolanami poduszeczka, próba przejścia do pozycji stojącej.
Siad płaski, oglądanie podeszwy własnych stóp “lusterka”
Siad na podłodze, próba sięgnięcia dużym palcem stopy do brody, nosa lub czoła.
Koślawość kolan to odchylenie podudzia względem osi całego ciała na zewnątrz. Patrząc na dziecko z przodu, kolana przybierają kształt litery “X“.Koślawość ocenia się rozstępem między kostkami przyśrodkowymi,mierzonym taśmą centymetrową przy zwartych i wyprostowanych kolanach.O koślawości mówimy , gdy rozstęp jest większy niż 5 centymetrów.
Ja jako dziecko tez mialam plaskostopie. Moja mama nie byla ze mna u ortopedy, chodz nie raz na badaniach mowiono ze mam plaskostopie, ale lekarz nie powiedzial, ze ma isc wiec nie poszal, ot taka byla moja mama. Wyleczalam sie sama w wieku cos kolo 11 lat. Moja ciocia miala plastikowe , czerwone klapki, gdzie bylo w nich odpowiednie wybrzuszenie. Ja wtedy mialam juz stope duza jak ona(to byly wakacjé u babci) i ona dala mi te klapki i kazala chodzic. Chodzilam , a jakze, kuzynostwo sie ze mnie smialo, ze odcisk stopy na piasku mam taki gruby, zawsze sie tego wstydzilam, chodz uwielbialam biegac na bosaka. Ciocia powiedziala mi , ze powinnam zydbac o to moje plaskostopie, bo jak bede dorosla, to moze mnie kregoslup bolec, badz jesli bede miec nadwage lub bede w ciazy to mocno ten defekt odczuje. Wiec chodzilam w tych klapkach pomimo, ze nogi mnie strasznie bolaly. Jak juz nie dawalam rady to na chwilke, dla odpoczynku zdejmowalam je i po chwilce znow zakladalam. Po dwoch tygodniach odcisk na piasku przestal juz przysparzac mi wstydu. Chodzilam w tych klapkach cale wakacje i juz nie mam plaskostopia.
Niby nic, jak sie jest straszym to tez to idzie skorygowac, ale uwazam, ze im szybciej tym lepiej. Malym dziecia stopa szybciej sie wygnie jak nalezy. Ja troche dlugo cierpialam, zanim bole przeszly.
ZESTAW ĆWICZEŃ
NA STOPY PŁASKO - KOŚLAWE, KOŚLAWOŚĆ KOLAN LUB BIODER
PL POZYCJA DO ĆWICZENIA OPIS ĆWICZENIA UWAGI
1 Marsz na palcach Przyciąganie pięt do wewnątrz czas trwania 1 min.
2 Marsz na piętach czas trwania 0,5 min.
3 Siad na krześle Uderzanie o podłoże palcami stóp 5 x każdą nogą
4 Siad na krześle Zbieranie ręcznika palcami stóp 4 x każdą nogą
5 Siad rozkroczny Toczenie piłki między podeszwami 10 x
6 Leżenie na plecach "jazda na rowerze" z "naciskaniem pedałów palcami - praca pedałów 10 x
7 Leżenie na plecach nogi zgięte oparte o ścianę Toczenie piłki w górę podeszwami 5 x na każdą nogę
8 Pozycja stojąca lub siad na podłodze, krześle, taborecie. Podnoszenie palcami stóp woreczka z piaskiem i wyrzucanie go przed siebie 10 x naprzemian prawą i lewą nogą
9 Stanie ze stopami ustawionymi równolegle Kierowanie ciężaru ciała na zewnętrzny brzeg stopy z naciskiem palcami na podłoże czas trwania 2 min
10 Stanie ze stopami ustawionymi pod kątem prostym Naprężanie mięśni goleni i przenoszenie ciężaru na zewnętrzne krawędzie stóp przez unoszenie łuku poprzecznego 10 x naprzemian w prawą i lewą stronę
11 Siad na brzegu taboretu, tułów odchylony do tyłu, kolana wyprostowane szybkie naprzemienne uderzanie palcami stóp o podłogę po 10 x na każdą nogę
12 Siad na brzegu taboretu, tułów odchylony do tyłu, kolana wyprostowane Naprężanie mięśni goleni i rozciąganie gumki np."recepturki" założonej na duże palce 10 x
13 Stanie na ławce lub grubej desce Naprzemienne przyciskanie zgiętych palców do krawędzi deski po 10 x na każdą nogę
14 Przysiad Podnoszenie się na palcach z wysokim unoszeniem pięt 10 x
15 Marsz na zewnętrznych krawędziach stóp Silne podkurczenie palców 2 min,
16 Marsz na miękkim podłożu, grubej gąbce lub dmuchanym materacu Napinanie mięśni stóp, podkurczanie palców stawanie na zewnętrznej krawędzi stóp 5 min
17 Siad na taborecie, krześle Układanie stóp na powierzchni piłki 2 min,
Należy przestrzegać zasady: nogi u dziecka zawsze mają być z przodu - wyprostowane lub w siadzie skrzyżnym ("po turecku"), zakazana jest pozycja w której dziecko klęka i "siada" na piętach lub siedzi bokiem.
na razie to wszystko co znalazłam, ten opis o klapkach to nie jest mój, to z pewnego forum, dlatego go skopiowałam, bo trochę śmieszny i ciekawy
a tak nawiasem mówiąc pomimo, że u dziecka nie ma jeszcze objawów to ćwiczcie mamusie razem z nimi, ja już swoje dzieciaki wyprowadziłam z wad postawy( okrągłe plecy, koślawość kolan, płaskostopie), które są nieuniknione w tym wieku, wiem to z doświadczenia
jak byliśmy w sklepie po buty w bartku była taka "maszynka" gdzie młody ostawił stopy i widac było odcisk. ladnie mu sie cofa..
a kolana?
złączone razem a pomiedzy stopami przerwa na 2 palce.. odobno fizjologicznie zdarza sie
we wrzesniu wizyta u ortopedy
Edit:
sorki, ale nie zauważyłam w opisie...
no jak tak to normalka, do 5-6 lat dzieciaczkowi się wszystko kształtuje, bez obaw...ortopeda to samo ci powie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum