Jeszcze nie zarejestrowany? Aby dołączyć do forumowej społeczności wystarczy kliknać na tym pasku i uczynić to juz teraz! Zyskasz dostęp do całego serwisu.

Psyche & Soma Strona Główna Psyche & Soma
KOBIECE FORUM NIE TYLKO DLA KOBIET :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  Mapa GoogleMapa Google  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
zaparcia
Autor Wiadomość
trish 
Moderator

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 13 Listopad 2008, 10:35   zaparcia

lekarze mówią, że 1 wypróżnienie dziennie dla niemowlęcia karmionego piersią to jest norma. problem dla mnie jest w tym, że Wojtek się męczy, jest niespokojny, miewa trudności w zaśnięciu, często się nadyma. no i niestety to zaparcie nie kończy się po dniu, a po dwóch i to czopkiem glicerynowym.
pediatra w przychodni powiedziała mi, żeby dawać mu herbatkę koperkową, ale to nie zdaje egzaminu bo on wypije z 10 ml i zasypia, a nie robi kupę... :/
nie wiem jak mu pomóc - rowerek nie działa, masowanie też nie.
jedyna naprawdę skuteczna metoda to czopek, od którego można dziecko "uzależnić". jak do tej pory podałam mu go 4 razy (ale nie w ciągu).
szkoda mi dziecka, no... :(

DiBi 
Oficjalny "Psycho Somek"

Wysłany: 13 Listopad 2008, 14:08   

orchid, mi położna powiedziała, że nie ma reguły. Mała moż robić i 8 kupek dziennie, ale i 1 na tydzień :yyy:
Moja też się męczyła, więc ja zaczęłam pić koper- no i odpukać jest już dobrze. Piję raz na 2-3 dni. Czasem też rumianek profilaktycznie ;)

trish 
Moderator

Wysłany: 13 Listopad 2008, 14:48   

no ja wlasnie popijam kompot jablkowo-morelowo-sliwkowo suszony. mam nadzieje ze pomoze... maly w koncu zrobil kupke, ale 2 dni to wg mnie za dlugo dla takiego maluszka... :roll:

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Wysłany: 13 Listopad 2008, 15:44   

spróbuj espumisan
u nas koperek działa
moze daj mu sie napic przed karmieniem, około 120 ml wypija mój mleka - wiem bo jak sciagam tyle wystarcza, to niech twój mały wypije powiedzmy 40ml reszta z piersi... u nas nie ma kłopotu z piciem bo mały po karmieniu czasami po godzinie jeszcze sie dopomina, jak ma kolki to koperek jak nie to rumianek

trish 
Moderator

Wysłany: 17 Listopad 2008, 00:12   

w związku z tym, że miałam impreze i piłam alko, a nie udało mi się odciągnąć dość pokarmu, żeby małemu wystarczyło przez dobę, podaliśmy mu mieszankę NAN 1. i w sumie kupkę zrobił dopiero po 3 dniach od ostatniej. strasznie się męczył, a przez to i my byliśmy rozdrażnieni i na siebie warczeliśmy... :ysz:
Wojtek zaczął pić herbatki koperkowe. zazwyczaj po pierwszych odruchach niechęci, jakoś się przekonuje, że może jednak. espumisan nadal bardzo smakuje.. :)

tak w ogóle, to trochę niepokoją mnie te jego raz-na-kilka-dni wypróżnienia, bo są ogromne - pielucha nie jest w stanie zaabsorbować wszystkiego. zatem, domyślam się, że jego jelitka są bardzo przepełnione... ech. wkurza mnie to, że lekarze mówią: to normalne, nie przejmować się. :/

Nofret 
Oficjalny "Psycho Somek"

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 17 Listopad 2008, 09:54   

widzisz co lekarz to inna opinia. Moja mowiła ze taki maluch na piersi powienien conajmniej raz dziennnie kupkać.
Za miłość też przyjdzie kiedyś nam zapłacić

*renika* 
Założycielka Forum
Psyche & Soma

Wysłany: 17 Listopad 2008, 14:46   

Nofret tez sie zgadzam... skoro to wielka kupa to przez te kilka dni brzuszek małego może bolec
Orchid dawaj koperek, ale jak zaczną sie zielone kupki odstaw - przynajmniej tak mi polecała położna
Ja dale jeszcze Lacid - i tez swietnie działa na małego, robi kupki częsciej jak ta lala i nawet spokojniejszy jest w nocy
Moze orchid spróbuj lakcidu? Oczywiscie zapytaj lekarza ale jest on bezpieczny....Rozpuszczasz na łyzeczce z mlekiem swoim i łyk do buzi ... u nas podziałało...

migottka 
Moderator

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 17 Listopad 2008, 16:39   

ja nie do konca jestem tu ekspertem ale z moich obserwacji i doswiadczen z Lucasem to podawalismy mu takze cos w stylu lakcidu bo herbatki raz ze nie chcial pic a dwa jak juz pil to za bardzo go czyscilo :yyy: ale z kkolei ciezko bylo patrzec jak sie meczyl i stekal i nadymal

trish 
Moderator

Wysłany: 21 Listopad 2008, 17:34   

uwaga, kilka dni już jest u WOjtka inaczej.
od momentu kiedy zjadłam krem z zielonego groszku, ma:
a. zielone kupki
b. wypróżnienia, ale słabe i są przy każdej zmianie pieluszki - jak w okresie noworodkowym.

no i strasznie dużo pieluch idzie, bo przeciez nie będzie 3 godziny siedział czy leżał w kupie, bo mu sie odparzy pupcia... :roll:

echh, tak źle i tak niedobrze ;)

taka sobie 
Ten stan trzeba juz leczyć

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 22 Listopad 2008, 00:20   

Orchid a dzieciaczek sie męczy? bo jesli nie boli brzuszek, nie stęką, nie płacze , a kupy robi co pare dni to nie problem. Dziecko znajomej tez tak miało, najwazniejsze to czy dziecko sie męczy , bo wtedy wiadomo ze cos jest nie tak, jesli jest wszystko w porządku to widac tak ma :)

Odpowiedz do tematu